Joh 4,5-15 H

Joh 4,5-15 - Gesprek bij de bron

Homilieën

Voorstel 20--


Voorstel 2011

Ziekte woog zwaar.

Zorgen was een lange inspanning die begon te wegen.

Deze mens was er altijd voor haar/zijn gezin; zij waren er nu voor haar/hem.

Bron van leven voor andere mensen.


Christenen geloven dat God van de mensen houdt. Hij is zo sterk met ons begaan, dat Hij ons ten diepste aanvoelt en begrijpt. Daarom is Hij helemaal mens geworden in Jezus van Nazareth.


Die menselijke Jezus ontmoeten wij in het evangelie dat we juist hebben gelezen. Hij is moe en misschien ook ontmoedigd. Zijn leerlingen zijn weg en Jezus rust uit. Hij is gaan zitten bij de Jakobsbron, een waterput. Als een vrouw aankomt om water te putten vraagt Hij een beker water om te drinken. Wat willen wij nog meer? Wij 'mogen' uitgeput zijn, vermoeid van ziek te zijn of voor elkaar te zorgen. Wij 'mogen' doodmoe neerzakken en de Heer om een glas water vragen. God geeft ons water waar we nooit meer dorst van krijgen.


Daarom mogen wij deze mens aan God toevertrouwen. Zij/Hij zal dat levend water nu ontvangen en het delen met andere mensen die haar/hem voorgingen.


Beste familieleden van N.

Uw vrouw/man, jullie (groot)moeder/(groot)vader is aangekomen bij de Bron van het leven. In de eerste plaats was zij/hij er altijd voor jullie. God die altijd bij haar/hem is geweest zal haar/hem nu eeuwig leven schenken. Dat geloven wij en dat geloof in de verrijzenis biedt onze parochie jullie aan als een blijk van deelneming en sympathie. Jezus de Christus leeft en uw vrouw/man en (groot)moeder/(groot)vader leeft met hem. Altijd.

Voorstel 2010

Harde werker.

Zij/Hij hield van het veld, van zaaien en oogsten.

Wist dat haar/zijn job niet het doel maar het middel was: bouwde aan een mooi, groot gezin.

Dan werd zij/hij ziek.

Nu komt alles tot voltooiing. De Heer waarop zij/hij vertrouwde neemt haar/hem op in zijn Hart van liefde en geborgenheid.


Wij staan voor een afgrond die wij niet kunnen overbruggen, een grens die wij niet kunnen oversteken. Jezus kan dat wel. Het evangelieverhaal over het gesprek bij de bron van Jakob is daarvan een illustratie. Een Joodse man, zoals Jezus één is, voert geen gesprek met een onbekende vrouw, zonder dat iemand anders aanwezig is. Het is bovendien een niet-Joodse vrouw. Jezus gaat door. Hij weet dat Hij iemand kan redden, kan helen, vertrouwen kan geven. Jezus gaat over de grens van wat toen gebruikelijk was.


Jezus overschrijdt ook de grens van de dood. Tot de vrouw spreekt Hij over water dat geen dorst meer geeft. Zijn verrijzenis en opstanding zijn daar teken van. Bij God is leven zonder lijden en dood.


N. zal dat leven nu ontvangen en het delen met mensen die hem voorgingen.


Beste familieleden van N.

Uw vrouw/man, jullie (groot)moeder/(groot)vader was loyaal tegenover iedereen met wie zij/hij leven deelde. In de eerste plaats was zij/hij er altijd voor jullie. God die altijd bij haar/hem is geweest zal haar/hem nu eeuwig leven schenken. Dat geloven wij en dat geloof in de verrijzenis biedt onze parochie jullie aan als een blijk van deelneming en sympathie. Jezus de Christus leeft en uw vrouw/man en moeder/vader leeft met hem. Altijd.