Lc 7,11-17 - Jezus raakt de dood aan
Homilieën
Voorstel 2021
Graag en goed geleefd.
Maakte deel uit van het verenigingsleven.
Verbonden met vrouw en (klein)kinderen.
Wij nemen vandaag afscheid. Dat doet ook een vrouw uit Naïn.
We zien twee groepen in het stukje evangelie dat we juist hebben gelezen. Geen van beide is wat uiterlijk te zien is.
Neem de groep met de weduwe die haar enige zoon moet begraven, samen met familieleden en vrienden. Ze verlaten de stad, doelgericht op weg naar de begraafplaats; er is geen andere uitweg. Toch is juist het omgekeerde waar: de vrouw heeft geen doel meer en geen toekomst meer. Na haar man verliest zij haar zoon. Er is niemand meer om voor haar te zorgen en niemand meer om voor te leven.
Neem de andere groep, met Jezus en zijn vrienden. Zij zijn op weg naar de stad, zonder duidelijke bedoeling. Zij stappen en praten en hebben alle tijd. Toch is ook dat niet helemaal juist. Jezus heeft wel degelijk een plan. Hij gaat van dorp naar dorp en stad om Gods liefde te verkondigen. Hij kent de weg naar diep geluk.
Die twee groepen ontmoeten elkaar en Jezus maakt de verbinding. Hij houdt de groep van de dood tegen, raakt de dode jongen aan en wordt daardoor onrein. Hij wekt de jonge man op en schenkt hem aan zijn moeder. Waar dood was en elk uitzicht weg was, komt leven en toekomst.
Nu doet de Heer dat met N. Hij raakt haar/hem aan en schenkt hem nieuw leven. Nu ontdekt N. ten volle de diepe zin en betekenis van het leven en samenleven.
Beste familieleden van N.,
uw vrouw/man, jullie moeder/vader was er altijd voor jullie en voor veel andere mensen. Zij/Hij was bezorgd voor de diepe stroming van het leven. Daar zal zij/hij nu de Heer van het leven ontmoeten. Dat geloven wij en dat geloof in de verrijzenis biedt onze parochie jullie aan als een blijk van deelneming en sympathie. Jezus de Christus leeft en uw vrouw/man, jullie moeder/vader leeft met hem. Amen.
Voorstel 2020
Hield van het leven
en ging zorgzaam met haar/zijn gezin om.
Deed verschillende jobs
maar altijd met veel zin
en veel respect voor medewerkers (v/m).
Op haar/zijn manier gelovig.
N. hield oprecht van het mooie leven. Jezus is ook zo en vertelt daarover en Hij toont dat Gods liefde uitgaat naar mensen in nood. We hoorden het verhaal van de twee groepen die Jezus ontmoet. Er is de groep van zijn leerlingen met het volk dat hem vergezelt en er is de groep rond de weduwe die haar enige zoon begraaft. De groep van het leven en de groep van de dood. Jezus raakt de dode jongen aan. Het is alsof Hij de dood zelf staande houdt. De jongen is later terug gestorven. De opwekking die we hier horen, is anders dan de verrijzenis. Jezus toont Gods liefde door alles te doen wat Hij kan om het leven mogelijk te maken. Hij geeft de vrouw voor wie het leven geen leven meer is, opnieuw hoop en vertrouwen.
Jezus raakt nu N. aan, niet om haar/hem op te wekken maar om haar/hem in zijn verrijzenis te laten delen. Verrijzen is volledig in Gods liefde opgaan, waar geen lijden, ziekte of eenzaamheid is. Dat is Gods belofte en daar houden hem aan.
N. heeft zich voortdurend ingezet om jullie levenskansen te geven, om jullie toekomst te bieden. Daarom zal hij die nu krijgen van God, onze Heer.
Beste familieleden van N.,
zo onverwacht moeten jullie afscheid nemen, zo overrompeld zijn jullie door verdriet. N. vertrouwde op de Heer en vertrouwde jullie aan de Heer toe. Jezus draagt jullie. De Christus leeft en Hij raakt N. aan zodat zij/hij leeft met hem. Dat is ons geloof en dat geloof biedt onze parochie jullie aan als een blijk van deelneming en sympathie. Jezus de Christus leeft en jullie vrouw/man, moeder/vader leeft mlet hem. Altijd.
Voorstel 2012
Veel onderweg, wandelen, fietsen, reizen.
Onderweg naar kinderen en kleinkinderen
en naar andere mensen
die hulp nodig hadden.
Hield van het leven.
Zoals N. vaak op weg was, zien wij in het evangelie hoe Jezus onderweg is. Hij trekt van de ene stad naar de andere en in alle dorpen ontmoet Hij mensen. Hij luistert en kijkt en dan spreekt en doet Hij. Jezus laat geen kans voorbijgaan om goed te doen en teken van Gods liefde te zijn.
Toen Hij Naïn naderde kwam er een groep bedroefde mensen door de poort. Zij droegen een overleden jongeman weg. In hun midden was zijn moeder, een weduwe. Zij was voortaan op zichzelf aangewezen, zonder man en haar enige zoon overleden. Jezus is omgeven door levenskrachtige mensen. Zijn groep heeft de Heer van het leven in haar midden. Een groep met de dood en een groep met het leven ontmoeten elkaar vlak bij Naïn. Jezus houdt de groep met de weduwe staande en raakt de jongeman aan. Daardoor wordt Jezus volgens de voorschriften onrein maar dat deert hem niet. Hij schenkt leven aan de man en daardoor ook aan de weduwe. Als Jezus leven kan geven, laat Hij zich niet door een voorschrift weerhouden.
Nu zijn wij de groep met een overleden vrouw/man in ons midden. Jezus ziet ons al aankomen. Hij is in ons midden en raakt N. aan. Hij zal haar/hem tot leven wekken en daardoor ons leven geven.
Beste familieleden van N.
Uw vrouw/man, moeder/vader is overleden. Zo vaak was zij/hij op weg om te genieten, om jullie op te zoeken, om een helpende hand te reiken. Tijdens haar/zijn laatste tocht zal zij/hij de Heer ontmoeten als nooit tevoren. Hij zal haar/hem aanraken en eeuwig leven schenken. Dat geloven wij en dat geloof in de verrijzenis biedt onze parochie jullie aan als een blijk van deelneming en sympathie. Jezus de Christus leeft en uw vrouw/man, moeder/vader leeft met hem. Altijd.
© Pastorale Zone Effata - 2012-2021