Mc 1,40-45 - Een man die aan huidvraat leed wordt genezen / p.1 / naar p.2
(nog één homilie)
Homilieën
Voorstel 2011 - 1
Lang ziek geweest.
Echtgenoot/Echtgenote en kinderen: veel verdriet; willen alles goed doen.
Handige klusser tot voor ziekte.
Spil van de familie.
Als iemand zo lang ziek is als deze mens, vragen we ons wel eens af wat de betekenis daarvan is en of God dat allemaal wel wil. Neen, God wil niet het lijden van de mensen, van niemand. Maar Hij lijdt wel met ons mee. Jezus, zijn mensgeworden Zoon, heeft zich te veel tegen het lijden verzet om er een aanhanger van te zijn.
We hoorden het verhaal van Jezus die een besmette man aanraakt en daardoor onrein wordt. Hij wil aan de kant van de zwakste mensen staan, ten diepste solidair met hen zijn. De Heer doet wat Hij kan om het lot van deze mensen te verbeteren.
Dat doet Hij nu aan deze mens. Hij zal haar/hem aanraken en bij de hand nemen om op weg te gaan naar de nieuwe wereld.
Beste familieleden van N.
Uw vrouw/man, jullie moeder/vader en grootmoeder/grootvader werd door jullie vertroeteld. Jullie zijn ten diepste met haar/hem verbonden geweest en zijn dat nog steeds. Dat blijft voortbestaan.
Dat geloven wij en dat geloof in de verrijzenis biedt onze parochie jullie aan als een blijk van deelneming en sympathie. Jezus de Christus leeft en uw vrouw/man, jullie moeder/vader leeft met hem. Altijd.
Voorstel 2010 - 2
Hard gewerkt op het landbouwbedrijf.
Was fier op wat samen werd uitgebouwd; trots op de kinderen.
Sedert de dood van haar man/zijn vrouw was N. de smaak in het leven wat kwijt.
Zocht houvast en kreeg dat door de kinderen aangeboden maar haar man/zijn vrouw vervangen, kon natuurlijk niet.
De Heer zal deze mens ten diepste genezen en haar helemaal thuis brengen bij zichzelf en bij Hem. Jezus doet voor hoe de Vader te werk gaat. Jezus geneest een man die door zijn ziekte aan de rand van de samenleving verbleef en eigenlijk was uitgestoten. Het paste toen niet omgang te hebben met deze mensen maar Jezus geneest.
Zo is Jezus altijd heel radicaal geweest in zijn liefde. Hij ging naar de meest kwetsbare mensen om hen aan te raken en te helen en hen Gods liefde te laten voelen. Juist daarom is Hij door de Vader uit de dood opgeroepen om eeuwig te leven.
Wij geloven dat deze vrouw/man en wij allen zullen delen in die verrijzenis.
Beste familieleden van N.
Jullie moeder/vader komt eindelijk aan waar ze/hij naar verlangde: bij haar man/zijn vrouw en bij de Heer. Hij zal haar/hem genezen en Hij zal haar/hem eeuwig leven schenken. Dat geloven wij en dat geloof in de verrijzenis biedt onze parochie jullie aan als een blijk van deelneming en sympathie. Jezus de Christus leeft en jullie moeder/vader en grootmoeder/grootvader leeft met hem. Altijd.
Voorstel 2010 - 1
Leefde jaren met een hartkwaal maar dat belette niet om met een goed hart voor de mensen te leven.
Vooral het gezin.
Leerkracht.
Pensioen: actief in verenigingen en parochie.
Vele vrienden.
Dat zien we bij Jezus ook. Hij weeft zijn levensdraad in het kleed van het leven van de wereld. De wereld die niet altijd openstaat voor Gods liefde, mag zijn Zoon ontvangen. Jezus straalt Gods betrokkenheid op de mensen uit. Ze willen bij hem zijn, in zijn omgeving vertoeven. Een man met een besmettelijke ziekte, die uitgestoten aan de rand moet leven, durft Jezus naderen en vraagt om genezing. Jezus aarzelt niet, raakt hem aan, wordt zelf onrein. Dat deert hem niet, als die ene man maar leven ontvangt, in Gods Naam.
Door zijn woorden en daden deed Jezus de hoop bij de mensen opleven dat God er voor ons is. Deze hoop werd geloof na Jezus' verrijzenis.
Nu zal de Heer N. reinigen, dieper nog dan de zieke man. Hij zal haar/hem genezen van de dood en nieuw leven schenken.
Beste familieleden van N.
Jullie moeder/vader gaf vele mensen een plaats in haar hart. Zij/Hij krijgt nu een speciale plaats in Gods. Dat geloven wij en dat geloof in de verrijzenis biedt onze parochie jullie aan als een blijk van deelneming en sympathie. Jezus de Christus leeft en jullie moeder/vader leeft met hem. Altijd.
© Pastorale Zone Effata - 2012-2021